35-годишният Пламен Русев, който в неделя преди обед намушка с нож 32-годишния Иван от Бургас се изправи пред съда днес.

Пред съда разказа, че сам е позвънил на 112, за да каже какво се е случило и да попита как да се предаде. Преди да отиде в полицията дори се обадил на своя позната от Спешната помощ, за да поиска на място да бъде изпратена линейка.

„Звъннах на мои познати да му помогнат, да му дадат и лекарства. Познавам го, дори съм приятел с брат му. Желая му здраве“, заяви в съдебната зала Пламен Русев. Той не изпадна в подробности, какво е предизвикало кървавия екшън, но от обвинителния акт стана ясно, че и жертвата, и нападателят са бягали в центъра на града, въоръжени с ножове.

Острието, с което е намушкан Иван е с дължина от 28 сантиметра. От удара са засегнати белият му дроб, аортата на белия дроб и черния дроб. Мъжът е изгубил 4 литра кръв и е в кома. Пламен Русев поиска да не бъде задържан под стража, а да е под домашен арест. Обясни, че ако е исал да се укрива, е щял да го направи веднага, а не сега, когато е зависим от институциите.

В съдебната зала той се яви с трима адвокати. Те от своя страна също поискаха по-лека мярка за неотклонение и коментираха, че обвинението на клиента им трябва да се преквалифицира. В момента той е с обвинение за опит за убийство.

Защитата обаче смята, че тук става въпрос за неизбежна отбрана и нанасяне на телесна повреда. Пламен Русев е собственик на фирма и работодател, коментираха още неговите адвокати. Справка в Търговския регистър показва, че 35-годишният бургазлия е свързан с общо 11 фирми, които имат широк спектър от дейности.

Съдът уважи искането на Прокуратурата и остави Пламен Русев в ареста.