В две аптеки са констатирани нарушения при проверките през последните три дни от служители на РЗИ, МВР, КЗП и НАП – Бургас, съобщиха от прокуратурата.

В аптека, намираща се в град Созопол, е констатираната липса на обозначени цени на дезинфектантите, което е отразено в протокол на КЗП.

Установено е и нарушение (продажба на маски с неустановен произход) в аптека, разположена в град Бургас. По случая е образувана преписка в МВР – Бургас.

Общо 71 търговски обекта (аптеки и санитарни магазини) в цялата Бургаска област са проверени за начина на формиране на цените на лекарства и други медицински продукти, продавани в тях. Посочените търговски обекти са разположени в населени места на територията на общините Айтос, Бургас, Карнобат, Сунгурларе, Приморско, Созопол, Камено, Поморие, Несебър, Руен, Средец, Малко Търново и Царево.

Проверяващите екипи са селектирали обекти на случаен принцип на база репрезентативен метод. Служителите от НАП – Бургас са издали констативни протоколи за извършената проверка, като са изискали да им бъдат предоставени всички съпътстващи документи на получените дезинфекциращи и предпазни средства от началото на месеца до датата на проверката. Това ще се случи на по-късен етап, като те също ще бъдат проверени.

Проверяваните действия ще продължат и през следващите дни. Проверката трябва да приключи до 30 март тази година, когато Окръжна прокуратура – Бургас трябва да бъде уведомена за цялостните резултати от нея.