Бургаският окръжен съд наложи наказания от по 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от три години на Петър Арабаджиев (инспектор в отдел „Контрол на храните“ при ОБДХ – Бургас) и Мая Колева (главен инспектор в отдел „Контрол на храните“ при ОБДХ – Бургас), съобщиха от прокуратурата.

Те са подсъдими за това, че през периода 29.08.2017 г. – 05.09.2017 г. в гр. Несебър, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностни лица, действайки като съизвършители, са поискали от управител на ресторант 500 лева, за да не съставят акт за констатиране на административни нарушения, а също така и да не извършат проверка в кухнята на обекта, с цел установяване и на други нарушения по Закона за храните. На 5 септември те приели парите от шефа на търговското дружество, без да изпълнят служебните си задължения.

На всеки от подсъдимите е наложена и „глоба“ в размер от по 1500 лева. Петър Аарабаджиев и Мая Колева са лишени от право да упражняват професия или дейност, свързана с държавни контролни функции за срок от три години.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.