Защитата на 28-годишния Теньо Енчев е обжалвала присъдата му за убийството на неговата бивша приятелка – 20-годишната Ивета Тинева от гр. Айтос, съобщиха от пресцентъра на Бургаския апелативен съд.

Айтозлията бе осъден на 25 години затвор, след като на първа инстанция бе признат за виновен в това, че на 16 юни 2018 год. около 19.30-20.00 ч. в къщата на ул. „Хаджи Димитър“ № 12, ет.1 в Айтос умишлено умъртвил по особено мъчителен за нея начин и с особена жестокост жената, с която живеел на семейни начала. Деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

Първоинстанционният съд е наложил доживотен затвор при първоначален строг режим за 28-годишния Теньо, като наказанието е заменено с лишаване от свобода в размер на 25 години поради факта, че подсъдимият е признал вината си и делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие.

Мъжът е осъден да заплати на сина си А. Т., роден през 2015 г., обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 200 000 лева и на майката на убитата Ивета обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 150 000 лева, както и обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 3000 лева.

В съдебното заседание днес съдът остави без уважение искането на защитата за назначаване на две нови експертизи - съдебномедицинска експертиза и комплексна съдебнопсихиатрична и психологическа експертиза с мотива, че не са налице основанията за тях, тъй като експертите са дали отговори на всички въпроси, свързани с причината за смъртта на Ивета Тинева и са коментирали данните за употребата на наркотици от страна на подсъдимия.

Служебния защитник на Енчев е поискал съдът да постанови нова присъда, като промени квалификацията на обвинението в по-лека. Адвокатът е развил тезата за причинена смърт по непредпазливост вследствие на тежка телесна повреда. Защитата пледира и за намаляване на присъдените обезщетения за причинените неимуществени и имуществени вреди.

Прокурорът от Апелативна прокуратура и особеният представител на малолетното дете на починалата са намерили обжалваната присъда за обоснована и законосъобразна и са настояли тя да бъде потвърдена.

„Жертвата е изживяла ужаса на неминуемата си смърт, и то продължително време“, е подчертал държавният обвинител. Той е определил подсъдимия като „свирепа личност“ и е посочил, че според свидетелските показания и данните по делото е категорично ясно, че жената е била обект на ежедневен тормоз от Теньо Енчев. Причината за смъртта ѝ е категорично доказана и е следствие на масирания и жесток побой, което говори за пряк умисъл в действията на мъжа. „Паднала е на пода, но той не е спрял. Знаел е, че ще настъпи смъртта ѝ и се е отнесъл с безразличие“, е казал прокурорът. Магистратът е допълнил, че наказанието е правилно и съобразено с тежестта на извършеното престъпление.

Апелативният съд в Бургас е счел делото за изяснено и е обявил, че ще се произнесе в законовия срок.