Нов уред помага на полицията да установява по-бързо наличието на алкохол на водачи, седнали зад волана в нетрезво състояние. Новият доказателствен анализатор отчита окончателно наличието на алкохол в организма на водачите за минути и няма да им се налага да чакат с месеци резултатите от кръвна проба.

Новият уред повече от месец влиза в битката с пияните шофьори в Бургас, информира Нова телевизия. Функцията му дава възможност на водачи, при които полевият дрегер е отчел наличие на 1,2 промила алкохол, а те не са съгласни с резултата, да бъдат изследвани отново. Ако решат да избегнат кръвните проби, водачите получават талон за изследване с анализатора в Областната дирекция на полицията.

„След като се издаде талон на водача, същият следва в рамките на 45 минути от издаване на талона да се яви при нас, ако е на територията на Бургас. И в рамките на 120 мин., ако е извън територията на града“, обясни Дойчин Янев, началник на дежурната част на ОДМВР-Бургас. Изследването се провежда от обучени служители на МВР в дежурната част на полицията.

„Правят се две последователни проби една след друга. Пробата става по начина, по който се извършва и самата проверка на място. Много от гражданите най-вероятно са преминали през това. С издишване на въздух през тръба, която е към уреда. Две последователни проби и апаратът взема средноаритметичната стойност от двете проби“, каза комисар Марин Димитров, началник на Охранителна полиция МВР – Бургас.

Освен че се избягва даването на кръв, окончателните резултати стават известни и на шофьора, и на полицията в рамките на минути. „Пробата се извършва в рамките на 30 мин. и веднага става ясно какъв е окончателният резултат. По-бързо става и по-удобно е за самия гражданин. Пробата, която е дадена в медицинско заведение, следва да бъде предадена в лаборатория и на по-късен етап вече да излезе окончателният резултат“, обясни комисар Марин Димитров.

Важно е да се знае, водачът нарушител има право да избира между двата метода - даване на кръв и чрез анализатора. „Доказателственият анализатор има качеството на експертиза. Тоест в рамките на 30 мин. по досъдебното производство е налична експертиза за употребата на алкохол“, обясни Дойчин Янев.

Много от проверените водачи само са чували за този метод за изследване, но са доволни, че при нужда резултатите им ще излязат по-бързо. От Пътна полиция в област Бургас отчитат намаляване на броя на нарушителите, седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици.

„От началото на годината в сравнение със същия период за 2023 г. случаите са с 15 по-малко, като бих добавил, че проверките са увеличени с около 50%“, заяви Пламен Николов, началник Пътна полиция ОДМВР – Бургас.

За последните девет месеца в Бургас са образувани общо 359 досъдебни производства за шофиране след алкохол и наркотици. Повече са дрогираните водачи - 184. Пияните са 175. Въпреки решението на Върховния съд, който обяви отнемането на автомобили за противозаконно, голяма част от колите на уличените водачи все още на паркинги на МВР.

Източник: nova.bg