Служители на Митнически пункт Малко Търново са открили недекларирани 20 000 щатски долара при проверка на влизащ в страната лек автомобил. Колата е управлявал турски гражданин, постоянно пребиваващ в България, съобщиха от Агенция „Митници“. Той е пътувал сам и при пристигане на МП Малко Търново, в посока от Турция за България на 31 май тази година, е обявил, че не внася стоки, валута или валутни ценности за деклариране. По време на последвалата проверка митничарите открили две пачки по 10 000 долара, поставени на две отделни места - в джоб в дрехите на шофьора и в ръчна чанта.

Недекларираната валута с левова равностойност 34 613 лв. е иззета. Срещу турския гражданин е съставен акт за нарушение на Валутния закон.

От началото на годината митническите служители на МП Малко Търново са иззели контрабандно пренасяна валута с левова равностойност близо 300 000 лева.

От Агенцията напомнят на всички пътуващи през външните граници на Европейския съюз, че всяко физическо лице, което влиза или напуска територията на ЕС и пренася парични средства в размер на 10 000 евро или повече, следва да декларира тази сума пред митническите власти.