Изключително нагли и ловки обирджии са били задържани при специализирана полицейска операция в Бургас. Акцията се проведе преди дни, но от МВР и Прокуратурата дадоха повече подробности днес.

Общо 12 души са били задържани в Бургас, а на 9 от тях вече са повдигнати обвинения. Образувани са и три досъдебни производства.

Особено впечатляващ е случаят с трима от задържаните, които се специализирали в домовите кражби. Те „работели“ основно в комплексите „Зорница“ и „Изгрев“, обясни зам.-шефът на бургаската полиция комисар Емил Павлов.

Тримата си набелязвали апартаменти с отворени прозорци на първия и втория етаж. Катерели се по терасите и така влизали в жилищата. Крадели само пари и злато. На разследващите им отнело време, за да хванат следите на крадците, защото не ползвали мобилни телефони и не се придвижвали с автомобил, обясни комисар Павлов.

Тримата обаче били изключително нагли. Влизали в жилищата дори и посред бял ден, когато има риск да бъдат забелязани. Един от задържаните е осъждан като непълнолетен за подобни кражби.

След изтичането на законовия 10-годишен срок, той е бил реабилитиран. Именно възстановеното му чисто съдебно минало е причината да получи условни присъди преди време, отново за кражби. Тъй като е хванат по време на изпитателния срок, крадецът ще трябва да излежи и условната си присъда, и новата.

Други трима пък са задържани в хода на операцията заради кражба от павилион в к/с „Изгрев“, доплни информацията прокурор Иван Кирков. Тази кражба също е от преди няколко месеца. Тогава крадците направо изрязали едната стена на павилиона и откраднали цигари, сладки и дори телевизор.