Командирът на сектор в Гранична полиция Иван Динев и бившите полицаи Ганчо Пенчев и Николай Георгиев са задържаните за разбитата плантация за марихуана в Айтос. Към момента се смята, че тримата са били съучастници, т.е. действали са на равни начала, без явно изразен подбудител и помагачи.

Това обяви наблюдаващият прокурор Павел Манукян. Няма данни на този етап, тримата да са ангажирали и други хора в схемата си. Разбитата плантация се е намирала в имота на Ганчо Пенчев в Айтос.

Преди години той е оглавявал сектора за крадени автомобили към Областната дирекция на МВР. В момента обаче 65-годишният бивш полицай е бизнесмен. Третият задържан също е бивш служител на МВР, това е 59-годишният Николай Георгиев.

На тримата вече са повдигнати обвинения, за които ги грозят до 8 години затвор. Тъй като един от задържаните е действащ служител на МВР, разследването по случая е поето от следовател.

Тримата са задържани при специализирана операция на Криминална полиция и отдел „Вътрешна сигурност“. В имота на Пенчев са намерени над 3 кг. марихуана, която е била подготвена за продажба и още 57 стръка канабис.

За растенията били осигурени специални условия – със соларни лампи, овлажнители за въздуха и нагреватели, които да поддържат необходимата температура. Смята се, че подготвената за продажба трева е достатъчна за поне 7 500 къса цигари, уточни прокурор Манукян.

Късно снощи Бургаският районен съд остави тримата за постоянно в ареста. Решението на магистратите обаче може да се обжалва.