83 кг контрабанден тютюн за наргиле са открили служители на Митнически пункт Малко Търново в пригодени за тайници кухини по цялото купе на влизащ в страната от Турция лек автомобил, съобщиха от Агенция „Митници“.

Колата „Citroen Xsara Picasso” с австрийски регистрационен номер е управлявал румънски гражданин. Той е пътувал сам и е пристигнал на българския митнически пункт на 2 януари около 09.30 часа на трасе „входящи автомобили“. Румънецът заявил, че не внася нищо за деклариране. След извършения първоначален оглед на колата обаче митничарите открили подозрителни индикации за интервенции по купето и селектирали автомобила за щателна митническа проверка.

При проверката, която е извършена в специализираното за тази цел хале на пункта, митничарите открили във фабричните кухини и на четирите врати на колата, в задните калници, в кухини на пода и под джантата на резервната гума общо 83 пакета, съдържащи по 1 кг недеклариран тютюн за наргиле с марка „AL FAKHER“, с различни аромати.

Срещу шофьора на автомобила - румънски гражданин с инициали Н. Т., е съставен акт за нарушение на Закона за митниците. В писмените си обяснения той посочил, че е купил тютюна от Истанбул за лична употреба.

Недекларираната акцизна стока с пазарна цена 21 000 лв. и акциз в размер на 12 616 лв. е иззета. За обезпечение на евентуални вземания по съставения акт е задържан и лекият автомобил, послужил за превозване на акцизната стока през държавната граница, без знанието и разрешението на митническите органи.