25-годишният Живко, който пред очевидци насъска кучето си върху котка, а след това собственоръчно я уби, най-вероятно ще се отърве с глоба. Това каза пред репортер на Gramofona.com, Миглена Иванова от фондацията „Приятели на животните”.

Според нея законът не се изпълнява и най-големият проблем в такива случаи е, че очевидците не искат да свидетелстват. Тя смята, че законът има нужда от още промени, защото в сегашния си вид в повечето случаи извършителите се отървават, а мнозинството от тях са системни насилници над животни. Миглена припомни, че допреди няколко години такива престъпления не подлежаха дори и на глоби, но след случая с кученцето Мима се стигна до промяна. „В една страна като България, където се насилват деца е трудно да се постигнат големи успехи за инкриминирането на престъпленията срещу животни”, допълва Иванова.

Тя смята, че е необходима и промяна в мисленето на българина за по цивилизовано отношение към четириногите. „В страни като Германия и Австрия, където животните се третират нормално, успехът не е постигнат само с приемането на закон, а с работа към промяна на общественото мнение по темата”, казва Миглена Иванова. Тя твърди, че възпитанието у децата е много важно. „Когато едно дете се научи от малко, че не е редно да тормози животни, то ще предаде това на своите деца.” Иванова, която е и психолог казва, че повечето убийци са поели по тъмния си път именно след насилие над животни.

Снимка: Pixabay