„С един ритник жена ми ми счупи осем ребра и оттогава съм по доктори. Имам две операции и ми предстои трета, защото ребрата зараснаха, но имам засегнат нерв”. Така започна разказа си пред съдиите Иван Христов. В момента той е в ареста по обвинение в насилие от бившата си съпруга. Пред магистратите обаче мъжът разказа съвсем различна история. Той твърди, че от една година е тормозен от жена си, която според него не полага добри грижи за детето им.

Според Христов скандалите в семейството започнали на 7 януари миналата година. По негово настояване двамата са ходили на семеен терапевт, но и това не успяло да спаси брака им. Затова той в прав текст казал на съпругата си, че трябва да се разделят. Тогава тя за първи път агресирала и го ритнала в ребрата. Христов разказа пред съдиите, че в рамките на година е извадил четири заповеди за защита срещу нея. Мъжът разказа още, че бившата му съпруга не се грижи добре за 5-годишното им момче и затова то е лежало два пъти в болница.

„Първият път беше това лято. Синът ми беше със счупена ключица и рани по главата, защото беше оставен без надзор. Вторият път, когато лежа беше, защото имаше едностранна пневмония от дясно. Попитах го дали пие лекарства, но той каза че въпреки кашлицата майка му е казала, че нищо му няма”, обясни Иван Христов.

Именно здравословното състояние на детето е и причината сега бащата да е задържан с обвинение за насилие срещу бившата си жена. Той сина си на лекар, защото бил с висока температура. Там докторът установил, че детето има двустранна пневмония и грип тип А. Христов разказа, че жена му дошла в болницата и го обвинила, че задържа детето, което според нея било здраво. Тя настояла 5-годишното момче да се лекува вкъщи, а не в болнично заведение, каквито са били препоръките на доктора. Тогава Иван се възпротивил и тя решила да подаде сигнал на телефон 112. В този момент двамата бутнали масата, в кабинета на доктора и тя се счупила, но удари или физическа разправа е нямало.

Днес пред сградата на съда в подкрепа на Иван Христов дойде неговата съседка Зорница Вълчева. Жената разказа, че според нейни наблюдения обвиняемият е тих и спокоен човек, а детето има силна връзка с баща си.

„Когато майката е била със Сашко, детето постоянно плачеше. Винаги беше нервно, уплашено и стресирано, защото тя постоянно му крещи и вика „Ела тука ще те набия”. Когато е с баща си Сашко е спокоен и щастлив”, обясни Зорница Вълчева.  

Утре се очаква пред съдебната сграда в Бургас да се организира голям протест в подкрепа на Иван Христов, които се бори да има равни родителски права и да може да вижда и да се грижи за сина си.