„Съжалявам. Няма да се повтори, но бях заплашен с остър предмет. За първи път стрелям срещу човек.“ Това заяви в съдебната зала 18-годишният Николай Трингов. Тийнейджърът е част от групата хлапета, които побъркаха с безчинствата си в последните дни хората от центъра на Бургас.

На 13 август, навършилият вече пълнолетие Николай и още няколко деца между 14 и 17 години вандалстваха в централната градска част. Николай пък се е движил с газов пистолет, който насочил срещу няколко души. Първо на ул. „Раковска“ се спречкал с човек и вдигнал пистолета с думите „Ще ви изтрепя като мишки“.

Малко по-късно следва втори инцидент, този път на ул. „Копривщица“. Николай и приятелите му чупят прозорец. Собствениците на апартамента излизат, за да видят какво се случва. Започва спор, при който Николай стреля срещу един от мъжете. За щастие не успява да го рани.

Днес тийнейджърът се опита да се оправдае, че е бил заплашен с остър предмет или нож и това го провокирало да стреля. Според направените до момента експертизи, Николай Трингов е бил под влиянието и на алкохол, и на упойващо вещество в деня на инцидента. Защитата му поиска по-лека мярка за неотклонение с мотива, че само след месец тийнейджърът трябва да се върне в класната стая. Той ще бъде 12-ти клас в СОУ „Св.св. Кирил и Методий“.

Днес стана ясно също така, че той е внук на един от уважаваните медици в Бургас – д-р Нено Ненов, който е почетен председател на БЧК. Възрастният човек е пожела да коментира постъпката на внука си. Сподели единствено, че Николай живее с майка си, а баща му е починал.

След минути Районният съд в Бургас ще реши дали Трингов ще остане в ареста, или ще бъде пуснат с по-лека мярка за неотклонение.