Бургаският апелативен съд потвърди имуществена санкция в размер на 7100 лева на ямболска фирма, предлагала за продажба фалшиви маркови стоки  в курортен комплекс „Слънчев бряг“, съобщиха от пресцентъра на съда.

Санкцията представлява равностойността на имуществената облага, с която дружеството „Де Мира 2012" ЕООД от гр. Ямбол би се обогатило в резултат на извършено от неговия управител – Мирослава М., престъпление против интелектуалната собственост.

На първа инстанция по наказателно дело от общ характер Мирослава М. е призната за виновна и осъдена на пробация за това, че на 3 август 2016 г. в гр. Несебър, в търговски обект, стопанисван от дружеството в базар "Палма" в Слънчев бряг, в качеството си на управител, ползвала в търговската си дейност регистрирани търговски марки без съгласието на притежателите на изключителните права върху тях.

За продажба са били предлагани общо 143 артикула - колани, чанти, обувки и портмонета, означени с наименованието на марките Louis Vuitton, Michael Kors, GIVENCHY, Tommy Hilfiger и CHANEL без правно основание. Артикулите възлизали на обща стойност 7100 лева като реплика и на обща стойност 46 240 лева като оригинали.

По предложение на прокурор съгласно чл. 83д от Закона за административните нарушения и наказания е образувано наказателното дело от административен характер пред първоинстанционния съд. Окръжен съд – Ямбол е наложил санкцията. Апелативен съд – Бургас е намерил жалбата на юридическото лице за неоснователна и е потвърдил акта на първата инстанция като правилен и законосъобразен.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.