Каналджии от 17 различни държави са били задържани в Бургаско от началото на годината, а профилът на хората, които превозват нелегални мигранти се е променил драстично.

Това коментира заместник-шефът на Областната дирекция на МВР в Бургас комисар Емил Павлов. Той уточни, че не става въпрос само за хора от източния блок. Сред задържаните каналджии имало и германци, и французи.

Според комисар Павлов миграционният натиск в момента е безпрецедентен. Той е категоричен обаче, че изградените контролно-пропускателни пунктове в региона имат ефект. Благодарение на КПП-та вече са образувани 128 досъдебни производства за нелегален трафик на хора.

От началото на годината Районната прокурутара наблюдава 380 дела, свързани с мигрантския натиск, допълни окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Той уточни, че в момента се наблюдава ръст на катастрофите със смъртен случай след употребата на наркотични вещества.

Това е вторият сериозен проблем с престъпността след нелегалния трафик, който отчитат властите в региона. По-рано днес се проведе среща на Прокуратарата и Полицията с кметовете на 13-те общини в областта.

Целта ѝ е да се набележат основните проблеми и начините за справянето с тях. Добрата новина, която се отчита е, че към този момент не се наблюдава ръст на битовата престъпност.