9 крана, монтирани върху дестилационни съоръжения са открили митничари при проверките на данъчни складове в Поморие, съобщи заместник-директорът на Агенция „Митници" Юлиан Мирков. Става въпрос за обекти на „Черноморско злато“.

Крановете са поставени без одобрението на митническите органи, не се пломбирани и на съответните точки не са монтирани измервателни уреди. През крановете е установено, че изтича готова продукция - алкохол. Някои от крановете са с голям дебит - с експеримент митническите служители са доказали, че 5-литров съд се запълва за 45 секунди, обясни Мирков. Той уточни, че няма доказателства за извеждане на нерегламентирано количество алкохол, но крановете липсват в технологичните схеми.

В поморийския склад са открити също така и петлитрови бутилки с ракия и мастика. Бутилките не били от типичните, които се използват за продажбата и разпространението на продукцията на фирмата, обясни Юлиан Мирков. „Факт е, че на територията на данъчния склад е нормално да се намира алкохол, нетипично е да е в такива разфасовки и то в заключено помещение“, коментира зам.-шефът на Митниците. Той уточни, че на склада в Поморие са правени и предишни проверки, но крановете са открити едва при тази.

Нарушение е открито и при проверката на данъчен склад в сунгурларското село Славянци. Там пък измервателният уред, който е монтиран, отчита на дисплея си движението на акцизния продукт, но информацията не достигала до Агенция „Митници“.

И в двата обекта – в Поморие и Славянци, за 48 часа са запечатани съоръженията, при които са открити нарушения. Това обаче не означава, че данъчните складове не могат да приемат продукция, обясни още Юлиан Мирков.

 

Снимка: БНР – Бургас

Видео: Пресцентър Агенция „Митници“