Най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна грози двамата молдовци, които преди дни обраха украинско семейство в Свети Влас, обясни окръжният прокурор Георги Чинев.

След минути Бургаският окръжен съд трябва да реши дали чужденците остават за постоянно в ареста. Двамата са пристигнали в България в началото на април, а според разследващите жертвите им не са избрани случайно.

„Били са изключително конспиративни. Извършили са престъплението с едни дрехи, а са напуснали място облечени с други. Сетили са се да използват наети автомобили, а не този, с който са пристигнали на място. Двамата са се разделили, за да не бъдат засечени заедно“, обясни шефът на бургаската полиция ст. комисар Калоян Калоянов.

Въпреки, че са били доста изобретателни, молдовците са задържани ден след обира. Единият е хванат във Велико Търново, а другият в хотел в курорта „Св. св. Константин и Елена“.

По-голямата част от парите и накитите са открити. Въоръженият грабеж е станал на 27 април. Ограбените украинци са наели жилище в апарт хотел в Свети Власт. Те не са с временна закрила, уточниха от полицията.

Семейството е от 48-годишен мъж, 35-годишната му съпруга, тяхното 8-месечно бебе и възрастна роднина на жената. За късмет, по време на обира бабата и детето не са били в апартамента. На вратата се почукало и на руски език молдовците обяснили, че са от поддръжката. След като им отворили вратата, двамата привели в безпомощно състояние мъжа, завързали му ръцете и насочили пистолет срещу жена му, за да кажат къде са парите и ценностите.

Стойността на откраднатото надхвърля 100 000 евро. В разплитането на наглия обир са се включили екипи на бургаските криминалисти, несебърски и варненски полицаи, а също така и служители на Главната дирекция „Национална полиция“. Тепърва ще се установява самоличността на двамата молдовци и дали в родината си имат криминални досиета.

Обвинението, което им е повдигнато обаче е изключително тежко. То е за въоръжен грабеж в особено големи размери и в съучастие. За това Наказателният кодекс е безкомпромисен. Предвиденото наказание е от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.