Халосни патрони, изстреляни от сигнален пистолет, не могат да убият. Това сочат данните от комплексната експертиза, която промени обвинението на стрелеца от Свети Влас. Вместо да отговаря за опит за умишлено убийство, Кирил Атанасов е обвинен в нанасянето на средна телесна повреда. Днес съдът го пусна от ареста, като му определи по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция от 5 хил лева.

На 8 май 54-годишният Кирил опря дулото в главата на бившата си жена и стреля. След това опита да се самоубие със същото оръжие. Според балистичната експертиза, която беше назначена в хода на разследването, халосните патрони могат да причинят смърт, ако се стреля отблизо. В случая при Кирил и Лиляна стрелбата е от упор.

Малко по-късно обаче медиците, изготвили втората експертиза опровергават първата. Според съдебните лекари е нямало как Лиляна да загине от изстрела със сигналния пистолет. За това разследващите назначават трета експертиза. Тя потвърждава становището на медиците и за това обвинението на Кирил Атанасов е преквалифицирано в по-леко.

Материалите по делото вече са предявени на бившата жена на стрелеца. До седмица той също ще ги получи и Прокуратурата ще започне изготвянето на обвинителния акт.

Очакванията са делото да влезе в съда още преди Нова година. Още през май стана ясно, че това не е първото посегателство на Кирил срещу бившата му съпруга. Той я е заплашвал с убийство и преди това, а освен това й посягал, обяви Прокуратурата тогава.

Двамата имат дете, но се разделили близо година преди инцидента. Заради стрелбата Лиляна е със сериозно увреден слух.