31 души са арестувани в различни страни в Европа при мащабна акция срещу мрежа за детска порнография. Сред задържаните има и двама българи, предадоха Франс прес и БТА.

Детската порнография е разпространявана в криптираното чат приложение "Сигнал".

В периода 13 и 17 ноември са задържани 10 души в Испания, 5 в Унгария, 4 в Белгия, 2 в България и 10 във Франция. Предстоят нови арести във Финландия, Румъния и Украйна.

Някои от задържаните са обвинявани в изнасилване и корумпиране на непълнолетни. Сред задържаните има унгарски педиатър, туристи, пътували до Тайланд, радиоводещ и бивш преподавател в Майот.

По време на операцията за разбиване на мрежата са били открити над 200 000 файла.

До операцията се е стигнало след сигнал на американския Център за изчезнали и експлоатирани деца относно 30-годишен мъж, живеещ в югозападната част на Франция.

Последвало разследване, в което участвали френски жандармеристи под прикритие. Били са прегледани кадри, някои от които особено тежки за гледане.

Въз основа на тях са били идентифицирани около 700 лица от 73 различни националности. В разследването са участвали над 70 души, от които 25 специалисти в областта на новите технологии.

Източник: https://offnews.bg/