Бургаският районен съд взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Методи Ш., обвиняем за грабеж. Делото бе гледано дистанционно чрез Skype със следствения арест към Затвора в Бургас. Това съобщиха от съда, където има въведена организация, съгласно която мерките за неотклонение и делата по Закона за здравето за принудително настаняване и лечение се гледат чрез видеоконферентни връзки. Припомняме, че заради коронавируса сградата на Съдебната палата в града е затворена за посещения.

Методи Ш. е привлечен като обвиняем за това, че на 17 март тази година в бургаския квартал „Победа“ отнел мобилен телефон Iphone 7 от 41-годишна бургазлийка. Злосторникът употребил сила – нанесъл удар с юмрук в тила на жената, след което дърпайки нейната чанта я съборил на земята и влачил по улицата, уточняват от прокуратурата. Престъплението е тежко умишлено по смисъла на закона, като за него се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 3 до 10 години.

Според Районния съд „настоящото разследване е в начална фаза, но събраните до момента доказателства са достатъчни, за да се обоснове предположение за извършване на престъплението, посочено в искането и за евентуалната съпричастност на обвиняемия към него“. В своите мотиви за вземането на най-тежката мярка за неотклонение, съдът прецени наличието на опасност от укриване на Методи Ш. или извършване на престъпление от обвиняемия въз основа на обективни данни по делото за личността му. Съдът характеризира евентуалния извършител на подобно деяние като личност със завишена степен на обществена опасност.

„Начинът на извършване на конкретното деяние демонстрира пренебрегване на общоприетите норми на поведение, накърняващи честта и достойнството на личността и неспазване на установения в страната правов ред“, се казва в мотивите на БРС.

Определението на Районния съд подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок пред Окръжния съд в Бургас.