Бургаският апелативен съд разгледа в едно съдебно заседание делото срещу Атанас Д. от гр. Карнобат, подсъдим за умишлено причинена смърт на пътя и управление на автомобил след употреба на алкохол, и го обяви за решаване, съобщиха от пресцентъра на съда. Окръжният съд в града е наложил общо наказание за двете престъпления в размер на 17 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим и „глоба“ в размер на 1000 лв. Атанас е лишен и от право да управлява автомобил завинаги.

32-годишният мъж е признат за виновен в това, че на 24 юли 2016 г. около 19,40 ч. на ул. „Йордан Йовков“ в гр. Карнобат, зад волана на лек автомобил марка „Мерцедес”, нарушил правилата за движение и умишлено причинил смъртта на намиращата се на пътното платно негова братовчедка Мария Д. Жената починала по-късно същия ден. Атанас е управлявал автомобила с 2.88 промила концентрация на алкохол в кръвта.

Престъплението е извършено по време на сватба в ромската махала на града. Подсъдимият опитал да премине с автомобила си през улицата, на която участниците в празненството танцували. До него на предната седалка стоял баща му, също употребил алкохол. Стигнало се спречкване с двама сватбари, които опитали да ги предупредят, че може да избухне по-голям конфликт. Мария Д. застанала пред колата, поставила ръце на предния капак на автомобила, но била съборена от него при движението му напред. В резултат на това жената паднала на пътното платно по гръб, по посока на движение на автомобила, който преминал над нея, прегазвайки я по цялата си дължина с долната си част. Придвижвайки се напред, автомобилът развил скорост от 0 до 17 км/ч., след което продължил сред множеството и подсъдимият се отправил към дома си.

Мъжът обжалва присъдата пред Апелативен съд – Бургас. Неговият защитник пледира той да бъде оправдан по обвинението за умишлено причиняване смъртта на родственицата си, като изтъкна, че по време на деянието е бил под стрес. Адвокатът поиска наказанието на подсъдимия да бъде намалено. Прокурорът и представителите на частното обвинение настояха магистратите да потвърдят присъдата на първоинстанционния съд като правилна и законосъобразна. Самият Атанас Д. обясни, че съжалява за стореното и помоли за намаляване на наказанието.

Апелативният съд ще се произнесе в законоустановения срок.