34-годишен мъж от Средец с инициали А.К. е задържан за 72 часа по обвинение, че е поръчал убийството на бившата си приятелка и детето им. Това съобщиха на извънреден брифинг директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас ст. комисар Радослав Сотиров и окръжният прокурор Георги Чинев.

Случаят е от 19 февруари тази година. А.К. е платил 2500 евро на мъж от руенското село Дъскотна, за да взриви дома на бившата му приятелка. Къщата се намира в айтоското село Черноград.

Извършителят е хвърлил самоделна бомба по къщата, но тя се ударила в терасата и паднала на двора. Взривната вълна обаче е била толкова силна, че се образувала огромна дупка с размери 30 на 30 см., разказа прокурор Чинев.  Еквивалентът на самоделката е 400 грама тротил. В къщата живеела бившата приятелка на поръчителя, детенцето им, което няма 5 годинки и родителите на жената.

По време на взрива за щастие в имота е имало само една жена, която обаче е била в задната част на къщата и това я е спасило. Отношението между А.К. и бившата му приятелка били обтегнати от дълго време.

Жената дори го е съдила, за да признае бащинството, а след това е водила дело и заради неплащането на детски. Мъжът от Дъскотна също е задържан. Предстои и на двамата да бъде поискан постоянният арест.

Физическият извършител е криминално проявен, а в дома му в Дъскотна са открити и други самоделни взривни устройства.