Бургаският районен съд е наложил ефективно наказание от 18 месеца „лишаване от свобода“ спрямо Илия Илиев, съобщиха от прокуратурата. Той е подсъдим за това, че на 1 февруари 2018 г. в село Равнец, с цел да принуди Тодор Д. да му даде 60 лв., го заплашил с насилие – че ще го пребие и ще извади окото му. Деянието е придружено със заплаха за тежка телесна повреда, като му причинил лека такава, изразяваща се с кръвонасядане на дясното око, както и рана по лигавицата на горна устна. Бандитът е държал и насочен метален нож към очите на пострадалия.

Илиев е признал вината си и за това, че на същите дата и място, при условията на съвкупност с горепосоченото деяние, отнел цигари от Таню К. За целта му нанесъл удари с ритници, свалил му панталона и пребъркал джобовете му.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.

Споразумението, което е одобрено от Районен съд – Бургас, има силата на влязла в законова сила осъдителна присъда.

Районната прокуратура в Бургас е внесла в съда предложение за увеличение на наказанието, което е постановено на Илия Илиев, с още 12 месеца. По този начин ще бъдат присъединени предходни две условни наказания, които са били наложени на рецидивиста, който е бил признат за виновен за извършени от него кражби.