Митнически служители на пункт Малко Търново са задържали 13 003 контрабандни етикета за дрехи, като върху 3852 броя от тях е изписано лого на световна търговска марка. Това съобщиха от Агенция „Митници“.

Контрабандните етикети са открити в багажа на румънски гражданин, пътуващ в автобус с турска регистрация, при съвместна проверка на служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“, митничари на пункта и служители от Гранична полиция.

Автобусът с пътници е пристигнал на МП Малко Търново на 7 септември 2019 г. около 23.00 часа на трасе за входящи автобуси от Турция и е пътувал през България за Румъния. Шофьорът и пътниците са обявили, че не внасят нищо за деклариране.

При извършената проверка в багажа на един от пътниците са открити недекларирани 3852 броя текстилни етикети с надпис "ZARA kids"и 9150 броя етикети с надписи за състав на дрехи и инструкции без обозначена върху тях марка. Контрабандните общо над 13 хиляди етикета са иззети. Срещу румънския гражданин е съставен акт за установеното нарушение на Закона за митниците. За случая ще бъде сезиран и официалният правопритежател на търговската марка.

21 случая на недекларирани „маркови“ стоки, нарушаващи права върху интелектуална собственост, са разкрити от митничарите в Малко Търново от началото на годината. Задържаните стоки са предимно дрехи, парфюми, обувки - имитации на световни брандове, в последния случай и етикети.

През лятото на миналата година, също на МП Малко Търново, бяха открити контрабандно пренасяни 14 300 етикета за дрехи с логото на Световното първенство по футбол в Русия при проверка на лек автомобил със сръбска регистрация.