Всеки, който учи медицина, иска да е до леглото на болния. Това каза пред Gramofona.com д-р Петя Тусчиева–лекар по Нуклеарна медицина в Комплексния Онкологичен център. Родена е в Плевен. Завършила е средното и висшето си образование в родния град. Работила е дълги години в Комплексен Онкологичен център във Велико Търново, а зад гърба си има 29-годишен стаж. От 4 години д-р Тусчиева работи в бургаския Онкодиспансер.

„Приех настоятелната покана на покойния управител на Комплексния Онкологичен център – Бургас д-р Дичев. Много съм доволна от работата си в Бургас. Тя е половината ми живот. Тук бях много добре посрещната“, разказва д-р Тусчиева.

Признава, че е страдала от тежко заболяване и разбира отлично пациентите си. „Много ги обичам. Знам какво им е и им казвам две неща: Че никога не трябва да се отказват, че животът е хубав и е за живите!

Трябва да се борят и да намерят смисъл за какво – семейството, децата, внуците, слънцето, морето. Трябва да мислят позитивно!“, казва д-р Тусчиева.

По думите й онкопациентите са много и те трябва да разберат, че заболяването им е хронично. Умира се и от диабет, сърце и високо кръвно, казва още медикът.

Д-р Тусчиева е категорична, че 50 % от лечението на пациентите с онкозаболявания касае психичното  им състояние. Самата тя казва, че издържа на натоварените дни с много ентусиазъм.

Д-р Петя Тусчиева е поредният гост в най-новата здравна рубрика на информационния сайт Gramofona.com. В следващите репортажи ще Ви запознаем с най-реномораните бургаски медици и техните съвети към хората.