Храненето през два часа не е най-полезно за организма. Храносмилателната система трябва да си почива и да не се насилва, защото може да накара стомахът ни непрекъснато да произвежда соли и ензими. „А това вече е много крайно. Когато човек е гладен, той трябва да се нахрани. Спираш да се храниш още когато си гладен“, съветва пред Gramofona.com началникът на Отделението по онкологична хирургия в Комплексен онкологичен център – Бургас д-р Тодор Ангелов.

По думите му всеки човек решава сам за себе си каква храна да консумира и е много трудно да се дават препоръки за хранителния режим на хората.

Онкохирургът обръща сериозно внимание на това, че не трябва да се злоупотребява с концентрирания алкохол, с многото подправки в храните и прекаленото им термично обработване. „Растителната храна, плодовете и зеленчуците трябва да са с приоритет“, обясни още д-р Ангелов.

Той казва, че има два вида пациенти. Първите са свръх активни към себе си и постоянно следят здравословното си състояние и те са основния контингент пред лекарските кабинети .

„Другите неглижират симптомите, търпят и търсят медицинска помощ или консултация в два случая. Когато вече не могат да изтърпят на болка, или когато сами разбират, че това, което се случва в тялото им няма как да мине от само себе си“, допълни онкохирургът.

Д-р Ангелов уточни, че макар никой да не може да отнеме правото на човек да избира къде да се лекува, част от бургаските пациенти напускат града.

„Гадно ми е, че част от тях като чуят диагнозата и хукват към Пловдив или София, където получават същото качество на лечение, каквото биха получили тук, но го доплащат с такси. Като включим пътните и други разходи, сметката набъбва, а после самите те се оплакват, че са платили напримерза избор на екип лечението им е излязло много”, обяснява още д-р Ангелов.

Категоричен е и че това лечение, което специалистите провеждат в бургаския Онкоцентър, е еднакво с това на останалите хирурзи в страната.

„Това, което ние не можем да проведем като лечение, професор Х от някъде другаде също няма да може. Затова ние трябва да контролираме правилно ли  е проведено лечението на пациентите от региона. Всеки констатиран случай  на нарушение се докладва в Здравната каса, защото тя е органът, който може да вземе контролни и рестриктивни мерки”, допълва бургаският онкохирург.

И отбелязва какви могат да са рисковете за пациента, ако не бъдат спазени правилата за лечение.

Той припомня, че комплексното лечение, което се държи от няколко години включва хирургия, лъчетерапия, химиотерапия и други.

„Когато един тумор на правото черво е разположен в долна или средна трета, той подлежи на комплексно лечение, като то не започва с операция, а със съчетана лъче-химеотерапия. Това са последните тенденции, приети в целия свят. Но в България нещата не винаги се получават по-нормалния начин”, допълни д-р Ангелов.

В страните с традиции в здравно осигуряване при лечението на онкоболните се спазват правила за лечение, посочени в онкологична доктрина и на никой не му минава през ум да ги наруши, допълва още доказаният хирург.

В България извън специализираните центрове и болници правилата за лечение се нарушават масово, заради което страдат болните. Регистрираме ранни рецидиви на заболяването, което е доказателство, че лечението не е проведено по правилата, обобщава д-р Ангелов.