Ще върнем достойнството на Нуклеарната медицина в Бургас. В това е категорична д-р Петя Тусчиева, лекар в Комплексния Онкологичен център в града. По нейните думи преди години Нуклеарната медицина е била най-перспективният начин за диагностика.

Тя дава информация както за структурата, така и за функцията на органите, казва д-р Тусчиева. Специално при костните метастази около 6 месеца по-рано, отколкото всички останали образни методи.

Д-р Тусчева допълва, че с годините Нуклеарната медицина е ограничила доста територията си, а една от причините затова е въвеждането на нови, съвременни образни методи и апаратура.

Медикът е обнадежден, че с навлизането на нова хибридна апаратура и методики в страната, лекарите отново ще могат да работят както преди. Визира широкото въвеждане на РЕТ-скенера, закупуването на нови СПЕКТ-СТ гама – камери в страната.

Какво е нуклеарна медицина?

Нуклеарна медицина е раздел на медицината, свързан с използването на радиоизотопи. При нея с помощта на радиозотопите се изобразяват специфични структури на тялото или се лекуват болестни процеси в организма.

Доскоро броят на лекарите в нуклеарната медицина в страната е около 52 души, допълни д-р Тусчева.

„Не сме добре обезпечени, защото няма млади кадри. Лично аз се надявам, че с новата техника, която навлиза в страната, именно те ще обърнат внимание на тази изключително перспективна професия“, смята лекарят.

Д-р Петя Тусчиева е поредният гост в най-новата здравна рубрика на информационния сайт Gramofona.com. В следващите репортажи ще Ви запознаем с най-реномораните бургаски медици и техните съвети към хората.