Бургас ще се превърне в обучителен център за бъдещи лъчетерапевти. Новината съобщи за Gramofona.com д-р Петко Дочев, началник на Отделението по лъчелечение в  Комплексен Онкологичен център - Бургас. „Фирмата, която ни достави линейните ускорители иска да ни направи референтен център за Източна Европа. Мениджърът на фирмата за Източна Европа  посети Бургас преди 2 месеца и открито показа удовлетворението си от работата ни”, каза гордо д-р Дочев. До реализиране на идеята обаче са нужни още няколко стъпки. Те са свързани със закупуването на брахитерапевтична апаратура, с която да се извършва брахитерапия, а с нея завършва целият цикъл на лъчелечението, както е в цял свят.

Онкологичният център в Бургас е на път да се сдобие с 6D маса, която се движи в пространството заедно с пациента. Нейната функция е да увеличи ефективността на двата линейни ускорителя, тъй като позволява движение на пациента освен в 3 оси и в ротация около тези оси. По този начин ще може максимално точно да се  позиционира лъча към туморния обем с много висока доза, без да се засягат страничните органи. Апаратурата е високотехнологична и супер модерна, допълни д-р Дочев.

Той напомня, че при онкологичните заболявания има голяма доза наследственост. Той съветва пациентите да не забравят да правят профилактични прегледи. Уточнява, че в Бургас е най-голям броят на пациентите, болни от рак на простата и белия дроб. „Нека когато имат някакви оплаквания, проблеми с дишането, кръв в храчките,  веднага да се обърнат към специалистите”, съветва още началникът на Отделението по лъчелечение.

Д-р Петко Дочев е вторият гост в най-новата здравна рубрика на информационния сайт Gramofona.com. В следващите репортажи ще Ви запознаем с най-реномораните бургаски медици и техните съвети към хората.