Световната здравна организация препоръчва профилактичният преглед за рак на гърдата да започне от 35-годишна възраст. Ако той бъде спазван, това е гаранция, че каквото и да се случва с гърдата на една жена, то няма да е фатално. Това обясни пред Gramofona.com  д- р Тодор Ангелов, началник на Отделението по онкологична хирургия в Комплексен онкологичен център – Бургас. 

Днес той и колегите му от здравното заведение извършват безплатни ехографски прегледи и консултации в третото издание на "Зона Здраве", което се провежда на днес и утре от 11 до 19 ч. в МОЛ Бургас Плаза.

По думите на онкохирурга профилактичният преглед за рак на гърдата за жени до 40 години трябва да се прави веднъж на две години, за дамите от 40 до 50 години веднъж годишно, а от 50 години нагоре един път на две години.

Д-р Ангелов допълни, че термините обременяване или наследственост са стари и е по-правилно да се говори за фамилен риск. „Ракът на гърдата е хормонозависимо заболяване и всяка жена, независимо от това дали има фамилна анамнеза, носи потенциален риск. Ако има такъв , отново не е нужно да се спазва повече от това, което е препоръчано като интервали от време”, допълни още опитният медик.

Консултации и прегледи при едни от най-добрите хирурзи от Комплексен онкологичен център продължават до 17 часа днес. Утре отново в МОЛ Бургас Плаза ще има безплатни прегледи при специалистите гинеколози д-р Добрев и д-р Добрева. Те ще започнат от 11 часа и ще продължат до 15.30 часа.

Още от сутринта бургазлии използваха почивния си ден, за да посетят здравното изложение. Те имаха възможност да правят безплатни изследвания за Хепатит С, да прегледат очите си и да съберат полезни съвети и консултации от много медици и психолози. „Зона Здраве” откри зам.кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян. Партньори на изложението са Национална пациентска организация, Община Бургас, РЗИ - Бургас, БЧК, Бургаският свободен университет.