Чехия официално е отправяла запитване има ли в България деца, починали от тяхна ваксина.

„Ние никога не сме внасяли тази ваксина в страната, никога не е прилагана у нас. В техните медии обаче написали, че 16 българчета са починали от нея. В репортажите дори пише, че жертвите са от конкретен град, цитират се имена, показвани са снимки“.

Това коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него за имунизациите се пише много, но не винаги истината. „Искам хората, които твърдят, че има странични ефекти от ваксините да ми кажат име. В този момент разговорът приключва“, допълни д-р Кунчев.

Той уточни, че през миналата година са били имунизирани над 2 млн българчета. Сигналите, които здравните власти са получили за нежелана реакция след ваксина са били 140.

„Едва при 10 от тях можем да търсим някаква връзка между ваксина и състояние. При 9 от децата реакциите са били абсолютно преходни и дори нормални. Има само едно дете, при което може да се търси връзка. Дори и при него обаче не е имало животозастрашаващо състояние. Детето обаче е имало нужда от медицинска помощ“, призна д-р Кунчев.

Според него интернет в момента бълва много неистини за ваксините, защото противниците им са много активни. „Процентът на антиваксърите не е голям. Просто са по-шумни и създават впечатление, че много голяма част от родителите са против. Не сме слепи, виждаме, че има такива настроения“, допълни още здравният инспектор.

Според него противниците на имунизациите вече се оформят като по-рискова за здравните власти група, в сравнение с ромите. „Ромите никога не са били активно негативни. Те не са против ваксините, защото ги е страх. При тях проблемът е, че са безотговорни и често нямат личен лекар“, обясни д-р Кунчев.

За сметка на това противниците са гласовити и в големите градове вече расте техния брой. „Тук е трудно, защото се сблъскваме с крайни мнения, които не търпят обсъждане“, смята д-р Ангел Кунчев.