Безвъзмездното кръводаряване отиде в историята. Тенденцията е от години, съобщиха за Gramofona.com медици от Кръвния център в Бургас. В днешния Световен ден на кръводарителя в здравното заведение се провежда масова дарителска акция. Интересът към нея бе занижен, а сред дарителите бяха основно хора, дошли да дарят кръв за свои близки. За около три часа през Кръвния център преминаха 14 души. Събраното количество кръв може да стигне едва за една родилка или един тежко пострадал пациент, коментираха още медици.

„Преди години взимахме кръв от хора от много предприятия, но те имаха стимул, като плащане и отпуск. Сега нито едно предприятие не признава двата дни отпуска, която се явява като болничен”, разказа старшата сестра Румяна Ненчева.

Тя допълни, че взетата кръв се приготвя в хладилни кутии и се изпраща в Стара Загора, обработва се и се връща обратно в Бургас. Процесът трае 2, 3 или повече дни. За поддържането на Бургаска област са нужни по 1 000 кръводарителя месечно. Техният брой за миналия месец е спаднал до 577.

Международният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител се отбелязва на 14 юни, четвъртък. Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас (Кръвният център) ще работи с удължено работно време, за да приеме всички желаещи. Отделението работи от 7.30 до 14 ч., но на 14 юни екипът ще остане и след 14, докато не мине и последният кръводарител. То се намира в сградата на бившата Първа поликлиника, на първия етаж вдясно. Кръводарител може да бъде всеки здрав човек от 18 до 65 г.