Лаборатория ЛИНА празнува 18 години, отвори врати за свои връстници от Математическата гимназия

15.06.2017 , 16:32 | Автор : Gramofona.com

Медицинска лаборатория „ЛИНА” празнува 18 години от своето създаване, като отвори врати за свои връстници. Те са единадесетокласници от паралелката по биология на Профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас, чиято е мечта е да следват медицина. Всички са родени през 1999г., когато е основана лабораторията. Бъдещите лекари с интерес наблюдаваха проби под микроскоп и се запознаха с пътя  на кръвната проба от взимането й до излизането на готовия резултат. В света на клиничната лаборатория ги въведе д-р Пламена Хараланова, а в този на вирусологията и микробиологията д-р Татяна Николова и доц. д-р Сашка Михайлова  д.м. Биологът Красимира Чернаева също успя да привлече вниманието им.

Връстниците на „ЛИНА”  видяха  отблизо  реалната работа на специалистите в лабораторията. Заедно със своя класен ръководител Елена Станчева те имаха възможност да разгледат високоспециализираната и модерна апаратура, с която се извършват широка гама изследвания. Обиколката на учениците проследи пътя на взетите проби  през всички етапи от тяхната обработка.

Специалистите в лаборатория „Лина” са отдадени не само на своите пациенти. След получена от Министерството на здравеопазването акредитация, лечебното заведение се превърна в база за специализация на младите лекари, които също се срещнаха с учениците.  Работната атмосфера в лабораторията завладя  учениците от ППМГ „Акад. Никола Обрешков" – Бургас. 

„Най-много ме впечатлиха методите  за изследване на кръв.  Това ме запали още повече да следвам медицина”, каза единадесетокласникът Стоян Анастасов.

„Мен ме впечатлиха технологиите, както и точността на изследванията. Това е  много модерна апаратура на европейско ниво”, заяви Даниел Узунов. Съученичката им Любов Стайкова пък сподели, че в училище наблягат  на теорията и за тях е много интересно да се видят повече от нещата, които учит в часовете по биология. Лекарите от „ЛИНА” пожелаха на учениците след няколко години да ги посрещнат отново, но вече като студенти по медицина.

 

 

 

Нов коментар

captcha

Коментари (0)

Няма коментари

Времето

{date}

{mintemp}o - {maxtemp}o
{/weatherData}