Наем между 700 и 800 евро на кв/м. е поискал новият наемател на Северния плаж в Бургас от собствениците на заведения там. Нито един от тях обаче няма възможност да плати подобна цена и още това лято любимите на мнозина капани ще бъдат съборени.

„По-нагло гонене на бургазлии от плажа, здраве му кажи“, това коментира пред Gramofona.com един от собствениците. „Това е рекет. Ненормално и непоносимо“, коментира друг негов колега.

„Ние не сме Слънчев бряг. Това е градски плаж. Как да погледна клиентите си в очите и да им поискам двойна цена, за да ми излезе на мен сметката и да платя наема?“, пита друг от собствениците. По груби изчисления, ако капаните плащат новия наем, то цената на една бира там ще трябва да скочи на поне 5 лева.

„Който смята, че може да се справи и да оцелее на подобен наем, да заповяда. Сезонът за заведенията обаче продължава най-много до 20 август. Сега сме 5 юни. На никой не му излиза сметката“, обясниха ресторантьори. Собственици съобщиха също така, че предложението за новия наем им е било отправено устно. „Нямаме нищо написано, нищо черно на бяло. Просто дойде един човек и каза, че това ще са цените“, обясниха бизнесмените.

До сега те са плащали между 50 и 60 хил. лева на сезон, сега цената скача от 150 до 200 хил. лева, в зависимост от това къде се намира обекта. Бившият наемател на Северния плаж Атанас Атанасов пък дори не е получил оферта за наем на неговото заведение.

„Фиеста“-та е най-големия търговски обект на плажната ивица. Атанасов обаче е започнал да прибира чадърите, които да миналата година е поставял на плажа. 

Собствениците се зарекоха, че в момента, в който получат предупредителните протоколи сами ще започнат да събарят заведенията си. 

 

Снимка: Архив