Във висококатегорийните ресторанти такса „стол” е революционен подход. Това коментира за Gramofona.com председателят на Комисията по туризъм към ОБС-Бургас Живко Табаков. От дългогодишния си личен опит той отлично знае какво е да обслужваш клиентите в такива ресторанти.

„По време на летния сезон дните на ресторантьорите са буквално преброени. Те разработват всеки един бизнес план на база стол и ако той не им донесе оборот, напрактика рисковете за собствениците наистина са много големи”, обясни Табаков.

Според него в бъдеще тази практика трябва да стане нормална. Той припомни как в много държави по света въпросната такса, която предизвика скандал между клиенти и созополски ресторант, е приета.

„В конкретния случай обаче говорим за такса, която не е била регламентирана  и в този смисъл тя няма как да се приложи. Затова и няма да си позволя да защитя действията на ресторантьора”, поясни още Табаков, който е управлявал и консултирал редица успешни компании.

Според него „такса стол” няма да прогони родните туристи. „Лоша практика е когато клиент, който има претенции и желание да употреби една услуга, не може да си позволи да я заплати”, допълни още председателят на Комисията по туризъм към ОБС-Бургас.