Над 280 състезатели от 45 държави от целия свят изпълниха площад „Атанас Сиреков“ в центъра на Бургас. Поводът е Европейското първенство в клас „Оптимист“, на което домакини са местният Яхт клуб „Порт Бургас“, Българската федерация по ветроходство и Община Бургас. Въпреки че е шампионат на Стария континент, правилникът разрешава в него да участват и състезатели от други континенти. Състезанието бе открито официално тази вечер, а гонките ще се проведат от 1-ви до 5-и август в акваторията на Бургаския залив.

Състезателите са от детска до юношеска възраст. Те дефилираха, облечени в спортните екипи на своите държави, развявайки знамената на страните си. Впечатление направиха австралийците, които си бяха донесли надуваемо кенгуру – талисман на презокеанската държава.

Специално за откриването пристигна и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. „Бургас е един от най-спортните градове и се гордеем да посрещнем всички участници тук. Сигурни сме, че ще се справим добре с домакинството на първенството, защото Общината вече има богат опит в провеждането на такива състезания“, заяви той. Кралев се обърна към участниците с пожеланието да останат доволни от престоя си в Бургас и след време да се завърнат отново тук като посетители.

Приветствие отправи и Фиона Кидс – гл. секретар на международната федерация по този спорт IODA.  

Състезателите от клас „Оптимист“ ще бъдат оценявани от международно жури, председател на което ще е представител на Хърватия. В комисията участват и членове от Мексико, Турция и България с главен съдия Станислав Касъров.