Окръжната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство за повредени скални образувания в защитената местност Колокита край Созопол, съобщиха от държавното обвинение.

Досъдебното производство е за периода април 2014 – май 2015 год. Тогава в района са извършвани изкопно- насипни действия, които обаче нарушават Закона за защитените територии. Става въпрос за изключително луксозния и скъп затворен комплекс „Созополис“ на бизнесмена Стефан Шарлопов.

През годините не веднъж са подавани сигнали, че багери разкопават мястото, което е защитена територия. Местните твърдят, че бизнесменът е оформил частен плаж върху защитените скали. Официално дейностите са свързани с брегоукрепване заради свлачищен процес.

„Има всички необходими разрешителни от РИОСВ и Министерството на регионалното развитие. Тънкият момент е дали ще се появят пясък или плажни принадлежности на ивицата. Докато това не се случи, официално ставащото е брегоукрепване“, коментираха за Gramofona.com от местната администрация на морската община.

Досъдебното производство е образувано на 5 юни, след като Върховната касационна прокуратура е сезирала Окръжната в Бургас. Според наказателния кодекс за това престъпление се предвижда наказание до 3 год. затвор, пробация или глоба, която е в размер от 2 до 10 хил. лева.

Предстои  да бъдат извършени оглед на мястото, разпити на свидетели, назначена е и комплексна строително  - техническа и геоложка експертиза. Тези дейности ще определят степента  на увреждане на скалните образувания, допълниха от прокуратурата.