Жителите на Банево се вдигат на протест. Причината е каменната кариера, срещу която хората от бургаския квартал се борят от години. Утре обаче са предвидени нови контролирани взривове там.

Каменната кариера добива инертни материали, а преди време концесията е била на общинската фирма „Благоустройствени строежи“. Справка в регистъра на концесиите сочи, че в момента няма подобен договор за кариерата в Банево.

От фирмата пък са обявили, че от 11 ноември миналата година кариерата не работи. Въпреки това на сайта на Община Бургас беше публикувано официално съобщение, че утре, 13 декември предстоят контролирани взривове.

В съобщението дори беше написано, че  от фирма "Благоустройствени строежи" ЕООД призовават гражданите да не доближават кариерата на разстояние по-малко от 1 км. В момента съобщението с информацията за предстоящите контролирани взривове е изтрито от сайта на местната администрация.

Жители на Банево са сезирали прокуратурата за казуса, изпратили са и запитвания до Министерството на околната среда и Министерството на енергетиката. И от двете ведомства уверяват, че към днешна дата концесията на „Благоустройствени строежи“ не е подновена.

От Министерството на енергетиката уточняват също така, че практиката не позволява издаването на временни разрешителни, които да позволят работата на кариерата преди сключването на нов концесионен договор. Протестът на хората от Банево е насрочен за 7 часа утре.

 

Снимка: bks-bs.com