Свалянето на руския бомбардировач Су-24 от Турция във вторник постави под заплаха големите търговско-икономически връзки между двете страни. Вчера руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че инцидентът може да доведе до отмяна на някои важни съвместни проекти. Конфликтът може да доведе до 44 млрд. долара загуби за двете страни, веднага изчисли РБК, пише Novini.bg.

Турция е петият най-голям търговски партньор на Русия с дял от 4,6%. Стокооборотът между двете страни през 2014 г. е бил за 31 млрд. долара, а за първите 9 месеца на 2015 г. - 18,1 млрд., от които 15 млрд. са руски експорт в Турция. Първата жертва на конфликта може да стане проектът за газопровода "Турски поток", съобщиха високопоставени източници пред в. "Коммерсант". "Газпром" вече ще трябва да оцени целесъобразността на строителството на газопровода, като по този въпрос преговорите с Анкара и досега вървяха сложно. Отмяната на проекта за "Газпром" ще означава, че Турция ще продължи да се снабдява с газ чрез Украйна и не е ясно как ще бъде решено снабдяването на балканските страни. Турция пък е вторият най-голям потребител на руски газ след Германия. Анкара получава от Москва 60% от общия си обем и няма алтернатива за такива обеми.

Заради конфликта под заплаха е и най-големият енергиен договор на Русия с Турция - строежът на АЕЦ "Аккую" от "Росатом", която трябва да е първата атомна електроцентрала в страната. Проектът е на стойност 22 млрд. долара, като първият от четирите блока трябваше да бъде открит през 2022 г. Свалянето на самолета ще нанесе удар и по туризма. Руските власти предупредиха гражданите да не пътуват до Турция и да отменят планираните си за там почивки. Турция е единствената страна от НАТО, с която Русия няма визов режим. Вчера всички най-големи руски туроператори спряха да продават туристически пакети за Турция, а много руснаци анулираха ваканциите си.

Търговията с хранителни и други стоки също ще пострада. Досега руската забрана за внос на хранителни продукти от Европа не важеше за Турция. Данните за 2014 г. показват, че 4% от износа на Турция - главно хранителни стоки и текстил - на стойност 6 млрд. долара, е бил предназначен за Русия. За периода януари-септември износът на Турция за Русия е намалял с 40% до 2,7 млрд. долара. Вчера започнаха засилени проверки на товарни автомобили от Турция по руските граници, правят се опити да се затрудни влизането им в страната. На този етап няма въведени официално ограничения или ембарго, но най-вероятно се касае за затягане на режима след инцидента със сваления Су-24 и обтегнатите отношения между Русия и Турция.