Японският император Акихито ще се оттегли през месец април 2019 година, с което ще се сложи край на една императорска епоха в азиатската страна, съобщава fakti.bg, позовавайки се на информация на Би Би Си.

Министър-председателят Шиндзо Абе обяви месеца на абдикирането на 83-годишния Акихито, който ще бъде сменен от своя престолонаследник Нарухито.

Акихито в момента е единственият монарх в света с титлата император. Неговата абдикация беше потвърдена още през месец юли 2016 година, а за причина бе посочено здравословното му състояние и невъзможността да изпълнява своите задължения.

В столицата Токио беше проведено заседание на специалния съвет по въпроса за абдикирането на монарха, в което участва и премиерът. През миналата година императорът изрази в обръщение към нацията желанието си да се откаже от престола заради преклонната си възраст. Акихито е представител на една от най-старите монархии в света.

Световните агенции припомнят, че ролята на императора е по-скоро церемониална. Той няма политическа власт. Повечето японци подкрепят решението му да абдикира от поста.