След 16-часови преговори, лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия постигнаха споразумение, което трябва да доведе до така желания мир, съобщават руските и украински медии. Спирането на бойните действия влиза в сила в полунощ на 15 февруари.

Подписана е и пътната карта за прилагане на договорения мирен план. Два дни по-късно трябва да започне и изтеглянето на тежкото въоръжение от фронтовата линия. Постигната е договорка също така да бъдат освободени пленниците и от двете страни. Това трябва да се случи в следващите 19 дни.

„Това не е най-добрата нощ в моя живот. Но утрото е добро, защото въпреки сложните преговори, успяхме да договорим най-важното. Защо разговорите продължиха толкова дълго? За съжаление това е свързано с нежеланието на властите в Киев за преки контакти с представителите на Донецката и Луганската народни републики”, заяви в края на преговорите в Минск Владимир Путин.

Агенция УНИАН публикува текста на споразумението, което днес беше подписано. Можете да го видите в галериата под материала.

 

Източник: РИА Новости; Агенция УНИАН

Снимка: УНИАН