Програмите на някои страни от Европейския съюз за продажба на визи и гражданство на богати чужденци могат да застрашат свободното движение в Шенгенската зона, тъй като са уязвими от злоупотреби и подкупи, предаде Ройтерс, като цитира две организации за борба с корупцията.

Правителствени програми за предоставяне на гражданство или право на престой в замяна на инвестиции се прилагат в най-малко 10 европейски страни от Шенгенската зона: Австрия, Белгия, Гърция, Испания, Латвия, Литва, Малта, Португалия, Унгария и Швейцария, пише БТА.

Унгария прекрати своята програма миналата година. Подобни програми действат и в страни от ЕС извън Шенгенската зона, сред които са България,

Великобритания и Кипър, посочва Ройтерс. "Има растящо безпокойство от рисковете, които създават тези програми за Шенгенската зона", заяви на пресконференция в Брюксел директорът на "Трансперънси Интернешънъл" за ЕС Карл Долън.

Визите, издадени в страна от Шенгенската зона, могат да се използват за пътуване и престой в други страни от ЕС и дават безвизов достъп в САЩ.

Очаква се Европейската комисия да публикува до края на годината доклад за т. нар. програми "златна виза" в страните от ЕС. В него ще има препоръки към страните как да прилагат тези програми, каза говорител на комисията.

Информация: dnes.bg