Очаква се в неделя да бъде подписан договорът за разрешаване на спора за името между Македония и Гърция, съобщи Дарик. Документът ще бъде подписан от министрите на външните работи на двете страни - Никола Димитров и Никос Кодзияс.

На подписването ще присъстват премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Самото подписване ще стане на гръцка територия, а съвместната пресконференция на двамата министър-председатели и официалният обяд - на македонска земя.

На 12-ти юни Заев и Ципрас обявиха, че са постигнали съгласие за новото име на страната - Република Северна Македония. Компромисът не бе посрещнат само с овации, но се стигна и до протести в Македония и Гърция, а правителството на Алексис Ципрас се изправи пред вот на недоверие.

Компромисът предизвика размирици и в Скопие, където опозицията реши да се противопостави на текста, а президентът на страната използва своето еднократно вето срещу него. След решението на спора за името Скопие се надява да получи покана за процедура по влизане в ЕС през юни и покана да се присъедини към НАТО в средата на юли.