Украйна е готова да седне на една маса за преговори с Русия, съобщи Агенция УНИАН, позовавайки се на изявление на премиера на страната Арсений Яценюк.

 Яценюк е отправил поканата за „сериозни разговори” към Руската федерация по време на съвместна пресконференция с премиера на Норвегия в Киев. Той е уточнил, че за осъществяването на идеята активно помагали САЩ и страните от Европейския съюз.

Арсений Яценюк допълнил, че страната му се стреми към мир, докато в същото време Русия продължава да задълбочава конфликта като засилва военното си присъствие в Източна Украйна.

„Всичко зависи от руския президент и от неговото обкръжение. Ако той има достатъчно политическа воля, за да прекрати войната срещу Украйна и съблюдава международното законодателство, то ние сме готови да продължим разговорите”, е казал Арсений Яценюк и допълнил, че Украйна се е наслушала на достатъчно обещания от РФ.

На 5 септември беше постигната договореност за примирие в района на Донбас, но към днешна дата то е било нарушено над 3 хиляди пъти от страна на руските терористи, твърди Украйна.

 

 

Снимка: УНИАН