Срещата между президентите на САЩ и Русия започна в Хелзинки. Доналд Тръм и Владимир Путин демонстрираха добро настроение и желание за диалог. Путин заяви, че това е продължение на постоянните контакти на международната сцена, но вече е дошло времето двамата да поговорят за двустранните отношения и да обсъдят горещите моменти, които са много.

От своя страна Тръмп начерта основните теми, които ще бъдат обсъдени. Американският президент припомни, че Русия и САЩ държат около 90% от ядрения арсенал в света. Това според него не е добре и двамата трябва да решат какво ще правят. Освен ядрената политика, Тръмп и Путин ще обсъждат Китай, Сирия, Украйна и военни въпроси.

„Има възможност да подобрим нашите взаимоотношения и се надявам това да стане“, допълни Доналд Тръмп. Той припомни, че за подобряването на отношенията с Русия е говорил още през кандидат президентската си кампания.

В началото на срещата президентът на САЩ поздрави Владимир Путин за „най-доброто световно първенство по футбол“.

Срещата на четири очи между Тръмп и Путин трябва да продължи час и половина. След това ще се проведе и среща в разширен състав, за която са предвидени час и 45 минути.