Доналд Тръмп е готов да въведе мита за целия китайски внос в САЩ, съобщи РИА Новости като цитира интервю на президента пред CNBC. „Не правя това заради политиката, за да правя правилните за нашата страна неща. Ние сме излъгани от Китай отдавна“, пояснява в интервюто си пред американската телевизия Тръмп.

Според официалните данни, през 2017 год. вносът на китайски стоки в САЩ възлиза на 505,5 млрд долара. За сравнение, американският износ в Китай е бил в размер на 129,9 млрд долара.

В началото на април САЩ публикуваха списък на 1 300 китайски стоки, на които могат да бъдат въведени мита при внос. Това е отговорът на Вашингтон за нарушени интелектуални права на американски стоки от Китай.

На свой ред Китай реши да въведе мито от 25% за 106 американски стоки. През май двете страни се договориха да не водят търговска война, но по-късно стана ясно, че съгласие така и не е постигнато.

В средата на юни САЩ въведе 25% мито за стоки, които съдържат индустриално значими технологии. Мярката засегна около 1/10 от китайския внос в Америка и с оценява на 50 млрд долара. Китай отговори с огледална мярка и въведе мито от 25% за 659 американски стоки, които също са на стойност 50 млрд долара.