Северна Корея изстреля балистична ракета от подводница в очевиден знак на протест срещу започналите преди два дни военни учения с участието на южнокорейски и американски войници, предаде dariknews.bg, позовавайки се на информация от БТА.

Ракетата бе изстреляна рано тази сутрин от подводница, намираща се недалеч от източния крайбрежен град Синпо, и пропътува около 500 км, падайки в Японско море, съобщи южнокорейската армия, цитирана от Ройтерс.

Това е най-дългият пробег на ракета, изстреляна от севернокорейска подводница, отбеляза АП. Пхенян изстреля две ракети от подводници по-рано тази година, но те експлодираха във въздуха, изминавайки не повече от 30 км според източници от министерството на отбраната в Сеул.

Южнокорейската армия смята, че изстрелването на севернокорейската ракета е "въоръжен протест" срещу започналото преди два дни военно учение, в което участват 50 000 южнокорейски и 25 000 американски военни. Учението, наречено "Улчи фрийдъм", е ежегодно и е симулация на отблъскване на нападение от Северна Корея.

Сеул и Вашингтон уверяват, че тези маневри са изцяло отбранителни, но Пхенян вижда в тях провокация, а севернокорейското външно министерство ги нарече непростим престъпен акт, който може да доведе полуострова на ръба на война.