Руската митница подлага на пълна инспекция всички стоки от Турция, съобщи Gazeta.ru, позовавайки се на свои източници.
 
Официално Митницата не потвърждава тази информация, но нейни сътрудници признава за негласното разпореждане да се затегне контролът. Основните трудности са за внасяните от Турция плодове и зеленчуци. Преминаването на товарите става със големи закъснения.
 
Първата информация, че вносителите се сблъскват със сериозни затруднения са още от вчера. "Здравейте. Днес на митницата обявиха, че няма да оформят документите на стоки от Турция. Без да се съобщават причини. Някой знае ли нещо по този повод?"-пита един от участниците в професионален форум.
 
Информацията е потвърдена и от други бизнесмени, на които стоките са обработват по руските митници. "Информация от митницата в Шереметиево. От сутринта има официално разпореждане за пълна инспекция на турските стоки. Неофициалното разпореждане е въобще да не се допускат", твърди друг потребител на същия форум.
 
До вечерта така и не се е появила информация за някой, който е успял да премине митническия контрол и да внесе турска стока в страната. По-рано оформянето на документите на турските плодове и зеленчуци е отнемало от няколко часа до денонощие. Сега обаче имало негласно разпореждане "да се затвори зеленият коридор" с Турция.
 
Заповедта обаче е само устна. Така или иначе всяка една стока, на която е записано, че е с турски произход се проверява щателно и може дори да се стигне до реекспорт. Заради големия товарооборот между Русия и Турция, двете държави работеха по проект за опростен митнически коридор.

 
Той предполага по-бързи и опростени процедури за руските и турски фирми. Турските компании, които са част от проекта са обработвани с приоритет на руските пунктова. Преди да изпратят стоката си за Русия, тези компании дават цялата необходима информация на турските власти, които от своя страна я изпращат на руските си колеги.
 
Така турските стоки на практика са били освободени от митнически контрол и са влизали много бързо в страната.
Срещу ожесточените мерки обаче недоволстват и редица дребни бизнесмени в Русия. Те са си платили стоката, а сега търпят загуби заради влошените отношения между двете държави.
 
"За малките фирми като нас, да загубим един контейнер е равнозначно на разорение. Няма логика да се наказват руските вносители, които дори са си платили. Бий своите, за да се струват другите, така ли?"- недоволстват представители на малкия бизнес.
 
За икономическата блокада срещу Турция в социалните мрежи разказа и бургаският бизнесмен Тодор Георгиев: "Първите удари: Светкавични и свирепи. Меил от турски колеги, корабособственици. Руските пристанища са спрели обработка на кораби под турски флаг, руската митница не обслужва експорт и импорт за и от Турция. А съседите внасят 80 % от въглищата и зърното си от Русия", обяснява Георгиев.
 
 
 
Снимка: РИА Новости