Русия е готова да се върне към реализацията на „Южен поток“. Това заяви по време на бизнес форум във Варна търговското аташе на Русия в България Игор Илингин, съобщава Факти.БГ.

„Южен поток“ беше спрян през декември 2014г. заради позицията на Европейската комисия за неговото изграждане. Плановете предвиждаха тръбата да минава България,Сърбия и Унгария.

Игор Илингин припомни и позицията на Путин, че за размразяването на проекта на руската страна са нужни „железобетонни гаранции“.

Руските инвеститори очакват новото българско правителство, което ще се сформира след изборите, да обяви свой икономически курс и приоритети. Илингин също добави, че руските инвеститори проявяват голям интерес и към други проекти, които е възможно да бъдат реализирани на пристанището във Варна. Благодарение на своето изгодно местоположение това българско пристанище може да носи добри доходи, поясни руското аташе.

Илингин допълни, че през последните две години стокооборотът между България и Русия е намалял два пъти - от 7 и половина милиарда долара през 2013-а година до малко над 3 милиарда долара през миналата година. Целта е обемите да се възстановят.