Русия въведе пълна забрана за внос на говеждо, свинско и пилешко месо, на плодове, зеленчуци, млечни произведения, риба и морски продукти от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия. Ембаргото влиза в сила от днес и е с продължителност една година, съобщават руските медии.

Мярката е в отговор на санкциите, които Западът въведе срещу Русия. От 1 август ЕС ограничи износът на оборудване за нефтената промишленост, забрани на руските банки с държавно учатие да продават акции и облигации в Европа и ограничи договорите за продажба на оръжие и стоки с двойно предназначение.

Премиерът на страната Дмитрий Медведев е заявил, че правителството ще предприеме мерки, за да не се допусне скок в цените на хранителните продукти. Според Медведев, ембарогото ще има положителен ефект, тъй като ще подпомогне местните производители.

Медведев е съобщил също така, че правителството обмисля и друга мярка, а именно да затвори въздушното си пространство за европейските авиопревозвачи. Това обаче може да доведе до нови санкции срещу Руската федерация, опасяват се наблюдатели.