За седми път днес в Русия се провеждат избори за президент, информире Факти.бг. От 8.00 до 20.00 ч. местно време 100 милиона руснаци ще могат да упражнят своето право на глас в 97 000 избирателни секции.

Постът президент на Руската федерация беше въведен през 1991 г. До 2012 г. мандатът беше 4 години, но след внесени през 2008 г. поправки в Конституцията, той вече е 6 години. Руските медии припомнят, че днешните избори се провеждат в знаков за руската история ден. На 18 март 2014 г. президентът на Русия подписа договор за присъединяване към състава на Руската Федерация на Крим и Севастопол. В деня, в който на полуострова ще честват от кримската пролет, техните жители за пръв път ще избират президент на Русия.

Географската уникалност на Русия създава един любопитен факт – времето, в което се провеждат изборите обхваща 11 часови пояса и няколко климатични зони. В най-източните райони – Камчатка и Чукотка изборният ден започва първи, а ще приключи в Калининградска област в 21.00 ч. московско време, която е най-западната част на Русия. Но дори и след този час изборният ден ще продължи за руснаците, които живеят в Европа и Америка. Първите резултати ще бъдат обявени след затваряне на избирателните секции в Калининград.

„Путин и седемте джуджета” – така бяха оприличени участниците в днешните избори от медиите. Последните социологически проучвания сочат, че 69% от избирателите ще гласуват за сегашния президент Владимир Путин, а останалите 7 кандидата общо получават 20%. От тях най-висок процент – 7%, получава Павел Грунински от Комунистическата партия. Близо 5% ще гласуват за Владимир Жириновски, който се явява като кандидат на Либералдемократическата партия. Между 1% и 2% ще подадат своя глас за журналистката Ксения Собчак. Оставалите четирима кандидати се получат под 1% от гласовете.

В случай, че 65-годишният Путин спечели президентските избори, той ще остане в Кремъл до 2024 г. Той ще влезе в историята и като най-дълго управляващия руски или съветски лидер след Йосиф Сталин.