Днес официално започва четвъртият президентски мандат на Владимир Путин. За първи път той  е избран на поста през 2000 год. Печели и следващите избори през 2004 год.

През 2008 год. Владимир Путин не се хвърли в президентската надпревара, тъй като Конституцията на страната не позволява два последователни мандата. Тогава за президент е избран премиерът Дмитрий Медведев, а Путин стана министър-председател.

В същата година бяха направени и промени в основния закон на страната и президентският мандат в Русия вече е 6, а не 4 години. Така през 2012 год. Владимир Путин отново се кандидатира за президент и спечели.

На последните избори, които се проведоха тази година той получи рекордна подкрепа. 56,4 млн руснаци гласуваха за Путин.

Дни преди церемонията по инагурацията, в Русия се проведоха масови протести срещу управлението на Владимир Путин. Бяха арестувани над 1300 души, включително и основният опонент на президента – опозиционерът Алексей Навланий.

По закон, след като Путин встъпи официално в четвъртия си мандат, правителството излиза в оставка. Очаква се още днес президентът да обяви новият премиер на страната.

Той може да получи одобрението на депутатите още утре и ще има срок от две седмици, за да представи министрите си. Мнението на политическите анализатори е, Дмитрий Медведев отново ще бъде премиер на Русия.

 

Източник: РИА Новости; Gazeta.ru

Снимка: РИА Новости